Výstava

Tajný oheň


vernisáž

Galerie Altán Klamovka, Praha
autor: Dagmar Šubrtová
kurátorka: Lenka Sýkorová
vernisáž: 22. 2. 2011 v 18:00
výstava potrvá do 20. 3. 2011
otevřeno so a ne 14.00-18.00

http://www.aug.cz/altan-klamovka-praha

Dagmar Šubrtová, v současné době asistentka v ateliéru sochařství Kurta Gebauera na VŠUP v Praze, vystavuje v Altánu Klamovka cyklus digitálních tisků Tajný oheň (2008 – 2010),  termosnímky kladenských hald. Autorka studovala na Výtvarném institutu UJEP v Ústí nad Labem a VŠUP v Praze. Tvorba Dagmar Šubrtové se pohybuje od nehmotných poloh sochařského média až po zdůraznění jeho fyzičnosti, a to formou zpracování klasických sochařských materiálů. Autorka často reaguje na okolí, které jí při tvoření ovlivňuje, a tak se mnohdy pohybuje v rovině site-specific. Šubrtová také ráda pracuje se svou intimitou, dále se můžeme v kontextu její tvorby setkat s jemnými intervencemi do krajiny, akcemi či performancemi mnohdy zachycenými jen fotografickým médiem.

Do výstavního harmonogramu galerie Altánu Klamovka jsem jí zařadila v rámci projektu Action Galleries vzhledem k její kurátorské činnosti v galerii Mayrau ve Vinařicích u Kladna, kterou Dagmar Šubrtová od roku 2002 do podzimu loňského roku vedla.
Více na http://www.mayrau.wz.cz/vystavy.htm

Lenka Sýkorová

http://socharstvi.vsup.cz/lidi/dagmar_subrtova/d_subrtova.htm


Ve výstavním roce 2011 naváže galerie Altán Klamovka na prezentaci aktivních umělců a kurátorů jakými jsou Dagmar Šubrtová, Daniela Deutelbaumová, Veronika Daňhelová a Silva Milková, Dávid Demjanovič a Jarmila Mitríková v rámci sledování fenoménu umělec – kurátorem. Tento kurátorský záměr navazuje na výstavu Action galleries zaměřenou na problematiku role kurátora – umělce na poli současného českého umění v rámci neziskových galerií.

Příloha:

tisková-zpráva  -  12082011tiskovka-Subrtova.doc