Výstavný priestor


město: Bratislava
adresa: Grösslingová 49
kurátor: Dávid Demjanovič a Jarmila Mitríková
telefon: 4 21 944 209 446
email: daviddemjanovic@gmail.com
otevírací doba: po dohodě přes email nebo přes telefon
vznik galerie: 01.02.2010
zánik galerie: 31.07.2010

Výstavný priestor Grösslingová 49

Výstavný priestor Dávida Demjanoviča a Jarmily Mitríkovej na Grösslingové 49 v Bratislavě vznikl v privátní zóně předsíně pronajatého bytu. Název galerie je schválně uveden takto vágně, aby nic nespecifikoval a k ničemu nezavazoval své mladé kurátory studenty VŠVU v Bratislavě. Dávid Demjanovič zde studovali na Katedře sochy, objektu a instalace (od září je zde doktorandem) a jeho přítelkyně Jarmila Mitríková na Katedře malby a jiných médií. Název avšak zároveň odkazuje na jména a uvádí přesnou adresu. Galeristy na nápad provozovat galerii u nich doma na netradičním místě přivedl zájem o principy DIY kultury a také webová doména www.actiongalleries.info Na základě jejich oslovení jsem u nich v galerii - předsíni vystavila na přelomu dubna a května 2010 svůj projekt – výstavu dotazníků galeriím Czech action galleries 1990-2009 . 

Přede mnou zde byly vystavené krátké filmy Marka Thera s genderovou a nacistickou tématikou, které byly k vidění v Praze v druhém patře Staroměstské radnice pod GHMP v roce 2007.  Kurátorkou byla Olga Malá. Na fotografiích z galerie je patrná atmosféra tzv. netradičního domácího kina v netradiční galerii umění. Zde je na místě se zamyslet nad rozdíly video artu a krátkého filmu. Když výtvarník Jiří David debutoval jako filmař svým krátkým filmem Kohinoor, tak na začátku projekce vysvětloval na svém filmu rozdíl mezi videem a filmem "Není točeno z ruky, nechci ho pouštět v galeriích. Zvuk je totiž důležitý a obraz potřebuje skutečně velké plátno. "

Zamyšlení se Jiřího Davida nad adjustací médií výtvarného videa a krátkého filmu se dá aplikovat i na interpretaci adjustace Marka Théra u Dávida Demjanoviče a Jarmily Mitríkovej, kteří Therovy filmy promítaly ve velkém formátu na stěnu s kvalitním ozvučením a možností posezení. Tak vytvořily podmínky pro kvalitní vnímání filmu ve spojení obrazu a zvuku bez rušivých elementů. Tyto podmínky tvz. domácího kina lze například těžko navodit ve veřejném prostoru.

Lenka Sýkorová

"Galeria trvala od februara do jula 2010. Prezentovali sme 4 vystavy v tomto poradí-
-Videa Dominika Gajarského a kresby Svätopluka Mikytu
-videa Marka Thera
-prednáška a informačná výstava Lenky Sýkorovej - Action Galleries
-objekty Lucie Hájnikovej
webstranky nemala, propagacia a komunikacia fungovala prostrednictvom zakladania eventov na facebooku a pomocou mailinglistov."

z email od Dávida Demjanoviča ze dne 11. 8. 2011