Dotazník

Room in

 

1. Snažíte se ve své galerii eliminovat kurátorský aspekt? 

1. Kurátorský aspekt je v galerii Room in eliminován zčásti. Nejde o klasickou white cube, ale o bytovou galerii – tedy specifický prostor, který na sebe váže další významy, rámec, který vymezuje sám prostor bytu v centru města a jeho obyvatelé. Jinak mají umělci volnou ruku. Čistě kurátorským výstavám se ale do budoucna nebráním.

2. Jaká je vaše koncepce galerie?  

2. Reaguje zejména na potřebu studentů a absolventů tvůrčích oborů být součástí určité komunity a podílet se na utváření tvůrčího napětí v jejím akčním radiusu. Galerie má poskytovat svobodné zázemí pro umělecké vyjádření a sloužit rovněž k experimentování i pro residenční pobyty.

3. Víte o nějaké podobně zaměřené galerii na současné umění v zahraničí, kterou také provozují umělci a její činnost se pohybuje v neziskovém sektoru? Napište mi, prosím, na ni webový odkaz a email. Vyberte jen jednu galerii.

3. Po podobně zaměřených galeriích v zahraničí jsem zatím nepátrala, nepochybuji ale o jejich existenci. U nás mě zaujal například mezinárodní projekt kolínského D.I.V.O. Institute, jako obytné sochy. http://www.divoinstitute.org/

Romana Bartůňková
6. 6. 2011