Výstava

Černá duše


Nikola Čulík: ČERNÁ DUŠE


Z duše mi vykvet
velkej černej květ
tak velkej
jako tenhle svět

             (Psí vojáci)


Tady se něco vaří a utíká z toho duše
jestli sem to pochopil

              (Tonda)


Prijměte prosím pozvání na výstavu, nesoucí přízračné jméno: ČERNÁ DUŠE.
Výstava proběhne v galerii Altán Klamovka v časovém rozmezí 7. 2. - 4. 3. 2012.
Kurátorka: Lenka Sýkorová.
Altán se nachází v parku Klamovka v Praze, tram. č. 6, 9, 10 a 16.

Zahájení výstavy v duchu setkání, nevšedního ohřívání konečků prstů na grilu a promítání duše do sněhu v úterý 7. 2. od 18:00. Tamtéž.

Mimo vernisáž otevřeno vždy v sobotu a neděli mezi 14:00 a 18:00. V tuto dobu je možné navštívit ten altánový domeček, ve kterém bude autor hlídat své kresby, a bude tudíž možné s ním třeba podebatovat (třeba).


Na setkání s vámi se těším (nebo se spíš trochu děsím)..

Nikola Čulík

 
                                                                        p r o s t o r    p r o    c h y b u  ß


    S Nikolou Čulíkem, absolventem Ateliéru kresby na pražské AVU (u Jitky Svobodové), jsem se seznámila prostřednictvím jeho kreseb, které mě zaujaly v červnu loňského roku na výstavě Diplomanti AVU 2011 v Karlínské hale v Praze. Zde byly prezentovány v uzavřeném prostoru výstavní kóje. Byl tak umocněn jejich intimní charakter a především pak originalita výrazu. Tehdy mě napadla myšlenka, že by se tento způsob kresby velmi dobře vyjímal v Altánu Klamovka. A tak jsem Nikolu oslovila. Tenkrát jsme se shodli, že pro Altán Klamovka vytvoří site-specific projekt, který bude zkoumat médium kresby formou přímé interakce s návštěvníky galerie především v průběhu vernisáže výstavy. Výsledná forma bude jakousi otevřenou laboratoří, ve které autor uplatní s jistou dávkou zvědavosti tvůrčí experiment na svém nejoblíbenějším médiu, kterým je kresba.  

     Podobně laděnou výstavu již měl Nikola s názvem Člověčina v galerii 35m2 v Praze (květen-červen, 2011). Pro Altán Nikola ale zamýšlí princip experimentu více rozvinout a to nejen v průběhu vernisáže, ale také v procesu výstavy tím, že bude svou vlastní výstavu hlídat a sám sebe vystavovat jako médium kresby. Nikola tak vytvoří prostor pro jedinečnou příležitost, shlédnout cyklus tří set kreseb za účasti autora. Tento způsob mini výstav s autorem, buď v domácím prostředí u Nikoly, nebo v kavárnách, ho v poslední době velmi naplňuje a je pro něj inspirativním zdrojem pro další kresby. Možná i proto Nikola založil na podzim u sebe doma bytovou galerie Blahobyt, která se způsobem prezentace umění v uzavřeném prostředí zabývá. Blahobyt svým charakterem spadá do projektu Czech Action Gallleries /více na www.actiongalleries.info/.

    Nikola Čulík v Altánu Klamovka na začátku února 2012 vystaví cyklus kreseb, které vytvořil v období od června roku 2011 do ledna 2012. Cyklus působí deníkovým charakterem, protože obsahově je inspirován autentickými událostmi. Mapuje tak autorův půlrok po absolvování, který je pro každého umělce určitou zkouškou, protože se dostává z akademické půdy, která studujícím umělcům poskytuje určité tvůrčí vakuum, do reálného prostředí, kde je si své místo potřeba vydobýt. Název současné expozice v Altánu Klamovka Černá duše výraz kreseb velmi dobře podtrhuje. Součástí vernisáže bude autorský happening, kdy bude možné se ohřát u grilu s obsluhou Přemka, tatínka autora, a občerstvit se u stolu se štrúdlem od Aleny, maminky Nikoly. Hřebem večera se stane promítání Černé duše do sněhu!

Lenka Sýkorová

pozvánka na výstavu Nikoly Čulíka v TV Metropol je od 38min.
http://www.metropol.cz/porady/city-koktejl/2665/archiv/

Příloha:

tisková zpráva  -  02022012tiskovka-culik.doc