Galerie Petrohrad


město: Plzeň
adresa: Rejskova 5, Plzeň
kurátor: Tomáš Moravec, Matěj Al Ali
telefon: +420 731 489 992
email: galeriepetrohrad@email.cz
otevírací doba: pondělí až pátek 10 – 19h, sobota a neděle 12 – 19h
vznik galerie: 01.10.2007
zánik galerie: 31.12.2008

Nezávislá galerie Petrohrad vznikla z iniciativy studentů v rámci ateliéru multimédií na UUD ZČU v Plzni se snahou vybudovat zde záchytný bod pro současné umění. Vzala si za cíl vytvořit určitou komunikační platformu pro současné vizuální umění v plzeňském regionu. Především pak pro nastupující mladou generaci kolem vysoké umělecké školy v Plzni. Kurátorský tým tvořili Tomáš Moravec a Matěj Al Ali.


Email od jednoho z kurátorů Tomáše Moravce ze dne 20. 8. 2009:

Hezký večer! Lenko, díky za oslovení i nabídku participace v projektech Altánu...
Musím ale pár důležitých věcí uvést na pravou míru, aby nevznikaly další nevědomé omyly:

Předně: původní galerie Petrohrad, činná přesně jeden rok, 2007-2008 spadala do kategorie institucí, které zmiňuješ v dotazníku - tedy nezávislé galerie, vedené a dotované umělci.

Po určité době z nedostatku financí, jsme galerii v původním místě zavřeli a po delší odmlce jsme se ji pokusili obnovit na jiné adrese. Mezitím se však také pozměnilo složení a motivace zakládajících členů. Na pozadí původní galerie se náš tým zformoval do skupiny umělců-designérů a bylo naší ambicí vybudovat studio Petrohrad, pracovní prostor pro naše komerční realizace a zároveň jej propojit s prostorem výstavním. V tomto duchu se uskutečnila pouze jediná, první a zároveň poslední výstava Romana Štětiny a Dominika Gajarského na počátku tohoto léta. Poté tento model narazil na vnitřní problémy studia a uvědomili jsme si, že se snažíme propojit olej s vodou... V průběhu úvah nad možnou dramaturgií a strategií studia Petrohrad, jsem si naplno uvědomil svou osobní pozici umělce-designéra a došel jsem do bodu, kdy už nadále nechci kočírovat dva vlaky jedoucí rozdílnými směry. Výdělečná židle grafického designéra je sice lákavá, avšak převládla u mne ambice věnovat se svým volným věcem... v současné době se tedy pozvolna od studia Petrohrad odpoutávám.

Nerad bych tedy nadále živil představu studia-galerie Petrohrad v povědomí veřejnosti. Zbytek týmu má ambici nadále pokračovat v činnosti grafického studia, avšak bez jakékoli vazby na výstavní prostor.

Samozřejmě na zmiňovaný dotazník mohu odpovědět i s vědomím, že galerie Petrohrad je věcí minulou... Ještě se ozvu. Díky a hezký večer!

Tomáš