Galerie Mayrau


město: Kladno
adresa: Vinařice u Kladna
kurátor: Dagmar Šubrtová
telefon: +420 723 436 528
email: dasas@email.cz
www: http://www.dagmarsubrtova.cz/mayrau.html
otevírací doba: pondělí až pátek: 9-15h
vznik galerie: 01.03.2002
zánik galerie: 06.11.2010

Galerie Mayrau se nacházela v hornickém skanzenu bývalého dolu Mayrau ve Vinařicích u Kladna. Kurátorský záměr Dagmar Šubrtové byl ovlivněn drsným charakterem bývalého dolu, a tak zde vznikaly díla vytvořena přímo pro toto místo. Galerie Mayrau byla součástí hornického skanzenu a svojí činností se stávala součástí památkářské osvěty. Tato krásná technická památka přímo vybízela k velkolepým vizuálním intervencím. V roce 2002 zde vzniklo Centrum pro současné umění. Charakter místa, které je industriální a obsahuje velké množství materiálu, byl předurčen k sochařským sympóziím. Svojí dramaturgií by mohla galerie Mayrau na počátku připomínat Mezinárodní sympózia prostorových forem konaných koncem šedesátých let minulého století v Ostravě, jež byly důležité například pro tvorbu Aleše Veselého či Karla Nepraše, který zde poprvé použil jako sochařský materiál litinu. V galerii Mayrau se také uskutečnilo v roce 2002 sochařské sympózium. Tenkrát se jej zúčastnili Dagmar Šubrtová, Kurt Gebauer, David Kračka, Tomáš Kůs a Lenka Klodová. Vznikla zde například Gebauerova Housenka raného kapitalismu, která je tu dodnes. Vzniklá díla reflektovaly jak prostředí technické památky, tak reagovaly na tehdejší umělecké a společenské tendence. Postupem času nebyla potřeba důl dále zaplňovat novými uměleckými artefakty, ale spíše rozšířit prostor o kulturně–výtvarnou dimenzi, a takto propojit na první pohled dvě neslučitelné společenské komunity, svět umělců a svět horníků. Jejich symbiózou vznikaly výjimečné umělecké akce,  tzv. časové umění, performance, divadlo a koncerty, které se zde prolínaly se současným multimediálním uměním reflektující prostředí „Kladeňáků“.

Umělci:

Dagmar Šubrtová, Kurt Gebauer, David Kračka, Tomáš Kůs, Lenká Klodová Veronika Bromová, Miloš Vojtěchovský, Miloš Šejn, Jan Hísek, Jonáš Czesaný, Osamu Okamura, Věra Boudníková-Špáňová, Petra Valentová, Ibra Ibrahimovič, Dragan Dragin, Lucie Krejčová, Dan Seen (USA), Arno Peeters a Iris Honderdos (Holandsko), Tarek Zaki (Egypt), studenti Ateliéru sochařství I, VŠUP v Praze a další.

Na jaře 2010 Hornický skanzen Mayrau změnil svého správce. Stal se jím historik Zdeněk Kuchyňka. Vzhledem k rozdílnému pohledu na  umístění uměleckých artefaktů do prohlídkové trasy se Dagmar Šubrtová rozhodla svou spolupráci se skanzenem Mayrau ukončit k říjnu  2010.