Benzinka u Slaného


město: u Slaného
adresa: Benzínka u Slaného 16, 35 km od Prahy
kurátor: Ondřej Horák a Monika Sybolová
email: fuszik@seznam.cz
www: http://benzinka.ooz.hu
otevírací doba: nonstop
vznik galerie: 01.06.2006
zánik galerie: 01.05.2010

Benzinka  se nacházela na specifickém místě opuštěné bývalé benzínové pumpy u Slaného na silnici 16 za bývalými kasárnami, zhruba 35 km od Prahy. Benzinku iniciovali kurátoři Ondřej Horák a Monika Sybolová. Ondřej Horák se dlouhodobě zajímá o vývoj galerijních institucí u nás. Stál u vzniku knihy Místa Počinu  mapující historii výstavních prostorů u nás od 19. století po současnost. Knize předcházel přednáškový cyklus v Komunikačním prostoru Školská 28 v letech 2008 a 2009 na toto téma.

Opuštěný betonový skelet benzínové pumpy byl neustále otevřený a podléhal vlivům přirozeného rozkladu. Tím, že postrádal svým chátráním přirozené hranice mezi vnějším a vnitřním prostorem, stal se ideálním místem pro umělce, kteří rádi tvoří bez omezení a v alternativních prostorech. Svým charakterem Benzinka nebyla galerie, ale výzva k uskutečnění nevšedních uměleckých snů. Od června 2006 zde vznikaly výstavy jednoho dne: performance, instalace, objekty, environment apod. Akce současného vizuálního umění svojí existencí oživovaly budovu a okolí staré Benziky, a takto jí uměle udržovaly při životě. Vzniklá díla zde zůstávaly, byly předurčeny časem k rozkladu a vzájemně se vrstvily. Svojí polohou zde bylo vystavené umění prezentováno ve zvláštní autonomní zóně mezi městem a krajinou, přímo na cestě. Bylo už na každém řidiči, zda přibrzdí či zastaví a nechá se zaujmout. 


Umělci:
Darina Alsterová, Alexey Klyuykov, Pash, P. Sterec, Marek Meduna, Luděk Rathouský, Martin Zet, Pavla Sceranková, Matyáš Chochola, Dušan Záhoranský, Eva Jiřička, Ondřej a Jaroslav Malečkovi a další


Odkazy:
http://respekt.ihned.cz/c1-36683540-nadpis-clanku-28

Začátkem roku 2011 byl vydán katalog. Reportáž zde.

Galerie zanikla na jaře 2010 z důvodu, že se výstavní prostor jako téma vyčerpal. Současně organizátory Benzinky její nový majitel žaloval za znečištění místa. Web galerie nebyl z tohoto důvodu v tuto dobu funkční.

http://artalkweb.wordpress.com/2010/05/20/na-benzince-se-jiz-umeni-netankuje/


Poznámka – i když není prostor provozován umělci-kurátory, ale Ondřejem Horákem, který se dlouhodobě zabývá zprostředkováním současného umění široké veřejnosti a Monikou Sybolovou kurátorkou pro edukační činnost NG v Praze, tak naplňuje charakter sledovaných galerií. Záměr provozovatelů o zprostředkování umění a zvolené metody, kterými tak činí, byly hlavními důvody pro zařazení do projektu Czech Action Galleries.