UKG-Ukradená galerie


město: Český Krumlov, Praha, Linz, Banská Štiavnica, Lisabon, Drážďany
adresa: Hradební, Český Krumlov, Nesvadbova 492/2, Praha - Mdřany, Klosterstrasse 3, Linz , the Avenida Casal Ribeiro 45, Lisabon
kurátor: tým UKG
email: fung@centrum.cz
www: http://ukradenagalerie.cz/
otevírací doba: nonstop
vznik galerie: 01.05.2010

V roce 2014 po čtyřech letech činnosti iniciátoři UKG uspořádali přes sedm set výstav. Alessandra Svatek a Artur Magrot se za kurátory nepovažují, činnost vnímají z pozice produkce. Oba jsou umělci a v roce 2011 se stali finalisty Ceny 333 NG. Alessandra Svatek vystudovala malbu na Accademia di Belle Arti di Brera v Miláně a Artur Magrot studuje na Akademii výtvarného umění v Praze Ateliér intermediální tvorby u Jiřího Příhody. Ukradené galerie mimo Český Krumlov jsou v Praze, Písku, Telči, Děčíně a v zahraničí – v Linzi, Drážďanech a Nitře. V současné době v Praze Ukradená galerie funguje na principech mobilní vitrínky – UKRAmodulu. Verinisáže jsou tak pokaždé na jiném místě.

Sýkorová, Lenka: Nástěnková kultura, Artalk, 8. 2. 2013.

Wagner, Radan: Umělci z Ukradené galerie, In: Lidové noviny, 16. 6. 2014

Ukradená Galerie je síť streetartových galerií v duchu DIY…

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/140546-cesky-street-art-v-dejinach-ukradena-galerie-tahne-evropou/

 

Krátce:
"Ukradená galerie je projekt oživení a využití zapomenutých nástěnek, kdy opuštěnou nástěnku místní umělci využívají jako galerijní prostor. 1. Ukradená Galerie (UKG) byla založena v Českém Krumlově, následovala v Praze-Modřanech, v Linzi…"
tým UKG

Ukradená galerie - Český Krumlov /vznik květen 2010/

KDY? Umístění nového díla / vernisáž je každou neděli ve 23:59 h.

KDE? Hradební ulice - viz mapa http://ukradenagalerie.cz/wp-content/uploads/2011/02/mapa_krumlov.jpg

Ukradená galerie - Pražská sekce /vznik 30. 11. 2010/

KDY?  Umístění nového díla / vernisáž je každý čtvrtek ve 21:00 h.

KDE? Nesvadbova 492/2 (tramvají číslo 3 nebo 17, zastávka Čechova čtvrť, potom přes koleje a silnici do kopce ulicí Na Havránce, telefonní budka po pravé straně, bývalý konzum Jaro, dnes UKG.

V současnosti funguje jen mobilní verze v Praze.

Ukradená galerie - Linz

KDE? Klosterstrasse 3

KDY? Umístění nového díla / vernisáž je každou 2. sobotu v 18:00 h.

Nová galerie otevřena v Portugalsku.

Ukradená galerie - Lisabon, Portugalsko. http://ukradenagalerie.cz/?p=883

KDE? Lisabon, in the Avenida Casal Ribeiro 45, near Saldanha metro station

KDY? Umístění nového díla / vernisáž je každý pátek ve 22:00 hodin.

KDO? Informace o tom, kdo vystavoval či bude vystavovat se nachází v programu každé UKG.

JAK? Pokud chcete vystavovat, stačí se ozvat v rámci sítí FB, NYX, CYBER.

Ukradená galerie - Drážďany, Německo. http://landaufdemsand.wordpress.com/ 

kurátor: Danilo Hommel

KDE? Drážďany, Bömische Strasse, 32 mapa

KDY? Umístění nového díla / vernisáž je každou sobotu v 19:00 hodin

Z oficiálního textu k projektu Ukradená galerie:

„Ukradená Galerie“ je experimentální streetartový projekt. Myšlenka se zrodila v Českém Krumlově v květnu 2010. Byly tam městské zasklené nástěnky pro inzerci a zprávy. Nástěnky byly po dlouhou dobu nevyužívány. Nachází se v místě městské zástavby blízko obchodu a parkoviště. Od května 2010 jsou využívány pro výstavy, které trvají týden a slavnostně se obměňují každou neděli o půlnoci. Projekt se rozšiřuje, vystavují zde umělci z různých zemí, účast návštěvníků této streetartové vernisáže je již mezi 40-80 lidmi. Toto vše je založeno na setkávání lidí různých kultur, národností a věku (obyvatelé města, umělci, studenti, kolemjdoucí, cizinci…)
Hlavním cílem projektu je rozšířit tuto myšlenku do dalších měst a zemí a vystavět komunikační síť mezi jednotlivými galeriemi.

V tuto chvíli je druhá aktivní galerie v Praze Modřanech, kde kultura zcela chybí. Také zde se konají výstavy v městských nástěnných skříňkách, které byly značně poničeny a několik let opuštěny. Tyto nástěnky byly vyčištěny a připraveny pro první výstavu 30.11. 2010 a od té doby se zde konají vernisáže každý čtvrtek od 21:00 hod. Další výstavní pouliční prostor je v Rakouském Linzi. Každá z těchto Ukradených Galerií má ve svém okolí umělce, kteří zde vystavují. Další z myšlenek Ukradené Galerie je měnit si vystavená díla mezi jednotlivými galeriemi, vytvořit tzv. putovní soubory tak, aby každý ze zúčastněných umělců měl možnost vystavit svá díla v každém městě či zemi, kde Ukradená Galerie působí. Všechny vernisáže, výstavy jsou zcela oproštěny od financí a bez nároku na jakékoliv honoráře a zároveň s rizikem poničení díla či jeho odcizení. Tento projekt je experimentálním a umožňuje lidem se přímo na ulici setkat s uměním a vystavujícími umělci a tak vše konfrontovat s městskou realitou v různých městech.

Je pravda, že jsme bez dovolení obsadili veřejný prostor o velikosti přibližně 1m2, ale to co nyní do tohoto prostoru vkládáme je volně přístupné umění pro každého. Není to uzavřený prostor do kterého si musíte zakoupit vstupenku. Je to ve své podstatě zapomenutý prostor, který může v dnešní uspěchané a šedivé době obohatit či potěšit kolemjdoucího. To je také jedna z hlavních myšlenek tohoto projektu.

tým UKG

Odkazy:

http://bubble.kocogel.info/index.php?id=42&n=bubblegun-v-ukradene-galerii-ukg

http://rightnews.cz/bubble-gun-v-ukradene-galerii

http://www.feedbackanddisaster.net/leerstand/ukradena.php

http://www.youtube.com/user/ukradenagalerie

http://praha12.rajce.idnes.cz/

http://ukradenagalerie.cz/wp-content/uploads/2011/01/a2_clanek_5.1.2011.jpg

http://ukradenagalerie.cz/wp-content/uploads/2011/01/a2_dvojstrana_5.1.2011.jpg

http://www.blisty.cz/art/58920.html