Galerie NF


město: Ústí nad Labem
adresa: Resslova 1717/8, Ústí nad Labem
kurátor: Luděk Prošek
telefon: +420 776 726 184
email: gnf@email.cz
www: http://www.gnf.wz.cz/
otevírací doba: út 17-19h, st 16-18h, čt 10-12h nebo po telefonické domluvě
vznik galerie: 24.03.2009

Galerie NF je nezávislou galerií založenou ve sklepním traktu naproti univerzitnímu kampusu FUD UJEP v blízkosti městského centra Ústí nad Labem. Výstavní plán galerie není pevně definován a spíše vychází z komunikace mezi jednotlivými zainteresovanými umělci. Galerie není závislá na kurátorském zázemí a tímto vytváří svobodnou komunikační platformu mezi samotnými umělci. Dalším kritériem galerie je omezit provozní náklady spojené s realizací výstav na minimum. Výběr vystavujících funguje na principu předávání štafety. Takto vzniká galerijní prostředí založené na náhodě, nepředvídatelnosti, umělcově odpovědnosti a jeho subjektivním výběru. Iniciátoři galerie NF Luděk Prošek a Eva Mráziková po své vlastní výstavě Kurátor je past oslovili Dominika Langa, který pak předal pomyslnou štafetu Markétě Othové a ta jí dala Jiřímu Tynovi, který se představil v říjnu 2009. Tímto se galerista snaží cíleně eliminovat kurátorský aspekt v současném výstavním provozu. Výjimku tvoří například dvě prázdninové výstavy Body Luďka Proška a Enterprize 2009. Další výběr z vystavujících Jan Haubelt (2009-10), Vasil Artamonov, Alexey Klyuykov (2010), Filip Cenek (2010), Sylvie Brodi (2010-11), Pavel Švec (2011), Petra Steinerová (2011).

Galerie vznikla v reflexi na situaci prezentace současného umění v Ústí nad Labem, se snahou narušit stereotypy dané kurátorsky vyprofilovaným programem Galerie Emila Filly, která se v současnosti stěhuje z Kulturního domu do alternativnějšího prostoru staré Armaturky/ a prostředím akademických aktivit FUD UJEP a Katedry výtvarné kultury PF UJEP. Úsilí galeristy Luďka Proška je rozšířit současnou uměleckou scénu v severočeském kraji o alternativní prostor galerie určený především pro mladé umělce a jejich komorní autorské výstavy. Galerie je umístěna mezi dvěma dvorky a přímo svým zázemím vybízí k site-specific projektům.

Odkazy:

První výstava Kurator je past, březen 2009
http://artycok.tv/lang/cs-cz/1885/kurator-je-past

http://artycok.tv/lang/cz-cs/2337/prostorova-geometriethree-dimensional-geometry/
Protorová geometrie, in: Ateliér č. 10/09

Galerie NF, in: Ateliér č. 16-17/09, s. 11

Reportáž na Radiu Wave s redaktorkou Ivanou Veselkovou ze dne 13. 9. 2011
Galerie NF: Nemáme funkci kurátora http://www.rozhlas.cz/radiowave/waveculture/_zprava/galerie-nf-nemame-funkci-kuratora--947453

Štafeta:

Eva Mráziková - Luděk Prošek  Dominik Lang  Markéta Othová  Jiří Thýn  Jan Haubelt  Vasil Artamonov - 
Alexey Klyuykov 
 Anna Hulačová - Václav Litvan  Florian Reither a studenti AVU  Filip Cenek  Adéla Svobodová  
Sylvie Brodi  Petra Steinerová  Pavel Švec  Jiří Havlíček  Magdalena Hrubá  Tomáš Roubal  Vít Svoboda 
Ladislava Gažiová  Anežka Hošková  Lenka Hošková  Nik Timková  Jakub Hošek  Vladimír Skrepl  
Jan Mikšík  Aleš Geppert  Petra Haplová  Tomáš Kofroň  Jiří Raiterman  Alma Rayner  Vilém Novák  
Darina Alster  Jana Šárová  Sarah Kottnauerová  Pavel Opočenský  Lukáš Kuta  Jan Bačkovský  
Jana Kasalová