Galerie Sam83


město: Česká Bříza
adresa: Česká Bříza 83, Třemošná
kurátor: Sam a Denisa Bytelová
telefon: +420 731 477 699
email: galerie@sam83.cz
www: http://www.sam83.cz/galerie/
vznik galerie: 26.08.2006

z emailové komunikace ze dne 2. 12. 2010:

Galerie Sam83 byla založena v roce 2006 jako jeden z podprojektů Vize pro Novou kulturu a její místo. V České Bříze 83, k níž byla nová budova galerie přistavěna, se již deset let před jejím otevřením konaly tři výstavy ročně. Mezi lidmi jsou nejvíc rozšířené letní ateliérové, které se opakovaly poslední srpnové víkendy.

Koncepce výstav je vytvářena v souladu s Vizí pro novou kulturu a její místo. Jsou zohledňovány 4 provázané aspekty – vizuální komunikace, hledisko kultuně-sociální, sociální a ekonomicko-ekologické. Plán výstav je sestavován minimálně na rok dopředu. Termíny výstav nejsou fixní a lze jimi pohybovat stejně jako s obsahem výstavy, avšak odchylky bývají minimální. Počet výstav ustálil na čtyři ročně s důrazem na délku trvání. K výstavám je vždy připraven vzdělávací program. Od počátku roku 2010 vydává culture83 ke každé výstavě katalog v nákladu 100 kusů (30 kusů - limitovaná edice).

Denisa Bytelová


Matyáš Chochola v Galerii Sam83, únor 2010
http://revue-richard.cz/chochola.htm

Část z rozhovoru pro Revue Richard:

Ve vaší galerii vystavoval například i Milan Knížák se svými studenty. Matyáš je přece jen pořád ještě začínající umělec. Je pro Vás podstatné, kdo má jaké renomé?

Sam + Denisa: Vůbec!

Sam: Zajímá nás pouze práce konkrétního autora.

Jak se vám komunikovalo s Matyášem?

Denisa: Po dlouhém zvažování jsme ho vybrali z mladých začínajících autorů. Jeho práce vykazuje znaky které nás zajímají. U ostatních jsme je víceméně postrádali. Mezi tyto znaky patří neskrývaný aktivismus…

Prosím? 

…ve spojení se svojí tvůrčí prací je aktivní i v naléhání na řešení všeobecných otázek. Pro příklad - jako reakci na jednu významnou sochařskou výstavu v Praze na Václaváku vytvořil opoziční výstavu v témže čase s názvem Homeless projekt, kde vyzval k účasti pražské bezdomovce, se kterými z papírových krabic vytvořili také sochy…