Galerie Mimochodem


město: Praha
adresa: vestibul metra Palackého náměstí
kurátor: Štěpánka Holbová, Veronika Rollová a Tereza Volná
telefon: +420 731 670 255
email: galeriemimochodem@gmail.com
www: https://www.facebook.com/galerievpodchodu
otevírací doba: nonstop
vznik galerie: 01.11.2012

Galerie Mimochodem je nonstop galerií, která se nachází jako NIKA ve veřejném prostoru vestubulu metra B stanice Karlovo náměstí u výlezu do Palackého náměstí v Praze. Za jejím záměrem stojí snaha oživit prostory mladým vizuálním uměním. Místo, kde denně projde celá řada lidí, kteří by do galerie současného umění normálně nezašli, přímo vybízí k prezentaci začínajících umělců. Výstavy se zde proměňují čtyřikrát ročně a jedná se o monumetálnější projekty a to i díky velkorysé ploše, který tato nonstop galerie tvůrcům nabízí. Galerie Mimochodem je velice specifický a netradiční galerijní prostor. Důležitý je zde moment průchodu, kde není čas na delší zastavení a vnímání umění.

Kurátorkami galerie Mimochodem jsou absolventky VŠUP v Praze - Štěpánka Holbová, Veronika Rollová a Tereza Volná. Logo a vizuální styl vytvořili Helena Jiskrová a Tomáš Cikán (www.tydva.com). Projekt byl podpořen Nadací Vodafone. Partnerem projektu je Domov sociálních služeb Vlašská.

Lenka Sýkorová

Více v reportáži v Rádiu Wave: http://www.rozhlas.cz/radiowave/kultura/_zprava/mimochodem-ukazuje-umeni-i-tem-co-o-to-nestoji--1263722