Galerie F43


město: Praha
adresa: Olšanské hřbitovy
kurátor: Yumiko Ono, Lukáš Berberich (2009-10)
email: brckojablicko@gmail.com
otevírací doba: nonstop - dle otevírací doby hřbitova
vznik galerie: 13.12.2009
zánik galerie: 01.07.2010

Galerie F43 se nachází na Olšanských hřbitovech blízko zdi sousedící s ulicí Jana Želivského. Původní nápad vystavovat na hřbitově měla japonská umělkyně Yumiko Ono absolventka, tenkrát studentka, VŠUP z ateliéru Jiřího Davida. Lukáši Berberichovi se nápad na pravidelný výstavní program zalíbil natolik, že zde spolu s Yumiko Ono začali pořádat pravidelné vernisáže.  Urnu si na začátku pronajali a neměli s tím příliš mnoho komplikací. Uskutečnily se zde například výstavy Pavla Sterce, Vasila Artamonova a Alexeje Klyuykova, Tomáše Džadoně, britsko-německého dua Awst & Walther a Jiřího Davida. 

Specifický veřejný prostor, jakým bezpochyby hřbitov je, autory uměleckého projektu F43 učaroval, ale ne natolik, aby zde preferovali jen umělecká díla věnující se smrti či její ironizaci. Vystavující se především museli vypořádat s omezeními miniaturního galerijního prostoru a jejich následná intervence do něj s přihlédnutím ke kontextu galerie byla osobní intimní výpovědí, když přihlédneme k tomu, že pietní atmosféru hřbitova, každý z nás vnímá jinak. Součástí vernisáží byly mnohdy performance jako doprovodným program, které mohly působit pro nezasvěcené do procesu vernisáže až bizardním dojmem, pro zúčastněné ve specifickém prostředí mohly nabývat až obřadního charakteru.  

Činnost galerie F43 byla pozastavena v červenci 2010. Yumiko Ono hledala nového kurátora, který by s ní vytvářel nový výstavní plán. Novým spolukurátorem se měl stát Noam Darom, Izraelec studující v ateliéru Intermediální konfrontace u Jiřího Davida na VŠUP. Oba měli v plánu na podzim roku 2011 začít rozvíjet novou etapu výstav ve F43. Nakonec se takto nestalo a projekt zanikl.

Lenka Sýkorová

"Náš výstavní prostor vás sice neohromí svou rozlohou, ale jeho jedinečnost je nezpochybnitelná. Galerie F43 se totiž nachází přímo na nejvýznamnějším českém místě mrtvých - Olšanském hřbitově.
Nesnažíme se však o ironii ani sarkasmus, ale jde nám o to využít specifičnost daného místa, které vybízí k nezvyklým formám a pro umělce znamená určitou výzvu. Pietní atmosféra Olšanského hřbitova a jeho kouzlo dává podnět k nezvyklým úvahám, tvůrčím podnětům i zamyšlením."
 Lukáš Berberich a Yumiko Ono

http://aktualne.centrum.cz/kultura/umeni/clanek.phtml?id=665636

http://www.rozhlas.cz/radiowave/waveculture/_zprava/681433

galerii naleznete: http://maps.google.com/maps?hl=sk&source=hp&q=Galerie+F43&lr&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl