Světlík Gallery


město: Praha
adresa: Legerova 8 (růžový zvonek)
kurátor: XXX
telefon: +420 725 166 848
email: svetlikgallery@gmail.com
www: http://www.svetlik.tumblr.com/
otevírací doba: na pozvání, obytný prostor
vznik galerie: 27.11.2011
zánik galerie: 16.04.2012

Galerie se nachází ve světlíku v bytě. Jedná se tedy o typickou soukromou bytovou výstavní aktivitu. Za týmem galerie stojí Pavel Mahdal a Luboš Svoboda. Kurátor v podstatě není a vernisáže vznikají spontánně. První vernisáž udělal Vojta Polák, a tím galerii založil. 

z oficiálního textu:
Kdo si zpívá ve sprše? Kdo telefonuje na záchodě? Světlík je jediný opravdu společný pokoj celého činžovního domu.

Unikátní prostor světlíku, jehož prosklená střecha se tyčí několik pater nad zemí v samém středu celého domu, sloužil nejdřív jako sochařský ateliér, potom jako kolárna a teď jsme z něj udělali galerii. Světlíků takového typu je málo, protože na světlík působí nebývale prostorně - na
 zemi je kamenná podlaha a po členitém obvodu se až nahoru pnou roury, větrací žíly domu. Do světlíku může nahlédnout kdokoliv, stačí jen otevřít okno na záchodě, ale jde to i z chodby. Vstup je pouze jeden a my máme to privilegium. Jsme jeho strážci.

Světlík gallery nemá žádný kurátorský koncept, jediným konceptem se stávají hranice samotného prostoru a ten vede do výšky. A právě v tom vidíme budoucnost výstavního prostoru, který Vám nabízíme. Světlík je jako naše/Vaše jídelna nebo obývák, vnímáme galerii jako součást bydlení, jako dveře, které máme na chodbě, a které jsou rovnoprávné s těmi do koupelny.

Stačí dole zazvonit na růžový zvonek a vyběhnout do druhého patra. Nejlépe však předem zavolat/napsat, jestli bude někdo doma, pracovní dobu totiž nemáme.

Galerie zanikla přestěhováním jejích iniciátorů.