Vitrínky


město: Ústí nad Labem
adresa: Jateční 49, areál Severočeské Armaturky
kurátor: Silvie Milková a Veronika Daňhelová
telefon: +420 777 588 254
www: http://vitrinky2.blogspot.cz
otevírací doba: nonstop
vznik galerie: 07.04.2009
zánik galerie: 28.05.2015

Galerie Vitrínky disponuje výstavním prostorem daným devíti vitrínami o rozměrech 105 x 150 cm, které v minulosti sloužily k propagačním a informačním účelům. Tato specifická galerie se nachází v areálu Severočeské armaturky (dnešní galerie Emila Filly). Se svým nepřetržitým otevřením do veřejného prostoru se řadí mezi tzv. non stop galerie jako pražská m.odla a Galerie Fenester či plzeňská Galerie FreshAirGallery/FAG. Myšlenka vystavovat ve vitrínách vychází již z aktivit umělecké skupiny PAS - produkce aktivit společnosti, která byla založena roku 2000 Jiřím Skálou a Tomášem Vaňkem. Ti v letech 2000-2004 uspořádali projekt instalace vitrín v různých městech ČR, UK, D, RU. Tenkrát vyzvali dvacet současných českých umělců, aby začali produkovat výstavní činnost ve vitrínách, které dostali.

Ústecké Vitrínky na tyto aktivity volně navazují v hlavní myšlence uměleckého aktivismu ve veřejném prostoru formou pravidelné výstavní činnosti, aniž by o předchozí aktivitě umělecké skupiny PAS věděli. Galerii Vitrínky produkuji a kurátorují fotografky Silvie Milková (odborná asistentka ateliéru Pavla Baňky na FUD UJEP) a Veronika Daňhelová (studentka v ateliéru Pavla Baňky). Výstavní plán není předem naplánovaný, vzniká spontánně s důrazem na to, že každý vystavující tvoří svou expozici přímo pro prostor vitrín. Takto zde vznikají vždy originální site-specifik instalace, které jsou především od mladých studujících autorů z českých vysokých uměleckých škol.

Náklady na instalace si hradí vystavující sami. Vitrínky jsou pronajaté od místního majitele areálu, který zde provozuje autorseris. Ten vitrínky kurátorkám přenechal za podmínek, že se o ně budou starat.

 

Odkazy:
Vitrínky, rubrika Představujeme, in: Ateliér č. 14-15/10, s. 11 

http://vitrinky.blogspot.com/2009/12/new-face.html#comments

 http://vitrinky.blogspot.com/2010/02/badelida-isnatalce.html

více o PAS http://artlist.cz/?id=2395 a Vitrínkách BJ http://www.artalk.cz/2013/03/25/houby-po-desti-s-bolfem-a-vankem/

Reportáž na Radiu Wave s redaktorkou Ivanou Veselkovou ze dne 12. 9. 2011
Neobvyklá galerie Vitrínky http://www.rozhlas.cz/radiowave/waveculture/_zprava/neobvykla-galerie-vitrinky--947084