Fresh Air Gallery


město: Plzeň
adresa: podchod v Resslově ulici
kurátor: Dagmar Štrosová a Hana Kršňáková
email: dasa.strosova@seznam.cz
www: https://www.facebook.com/FreshAirGalleryGalerieVPodchodu/photos_stream
otevírací doba: nonstop
vznik galerie: 25.10.2009

Cílem je konfrontovat (nikoli být nutně v opozici) díla se zbytkem posprejovaného prostoru; vytvořit místo, které by bylo inspirativní a mělo svou osobitou atmosféru,“ Hana Kršňáková.
Pouliční galerie byla vytvořena ve snaze oživit posprejované prostředí podchodu v Resslově ulici v Plzni. Na založení se podílelo občanské sdružení Johan.

http://www.youtobe.com/watch?v=dD6ZEHqO8Qc

http://www.regionplzen.cz/zpravodajstvi/?poulicni-fresh-air-gallery-po-dlouhe-zime-oziva

Galerie byla pozastavena (od začátku roku 2011), protože její organizátoři nedostali žádný grant.

z emailové komunikace od Hany Kršňákové ze dne 18. 8. 2011

FreshAir prezentoval práce výtvarníků ve výklencích zanedbaného podchodu v Plzni. Cílem bylo vystavovat dle našeho názoru zajímavé plzeňské i neplzeňské autory a vnést trochu čerstvého vzduchu do plzeňské výtvarné scény. Galerie byla činná v letech 2009 a 2010. Letos byl provoz z osobních a finančních důvodů pozastaven, budoucnost galerie je v tuto chvíli nejasná.

Poznámka Lenka Sýkorové autorky projektu Action Galleries:

FAG tím, že je financována z grantů, tak plně neodpovídá koncepci nezávislosti, kterou jsem vnímala na začátku projektu Action Galleries především v rovině závislosti na nějakou instituci. Důležitá je neziskovost i ostatních galerií zapojených do projektu Action Galleries. Na neziskový sektor jsou z mého pohledu navázány občanská sdružení, grantová politika a mechanismy finančních žádostí na podporu neziskových kulturních projektů. 

Od listopadu 2012 je činnost galerie opět obnovena.