Entrance gallery


město: Praha
adresa: Markétská 28/1, Praha 6 – Břevnov
kurátor: Tereza Velíková, Tereza Severová a Barbora Zachovalová
telefon: +420 776 044 043
email: entrancegallery@seznam.cz
www: http://www.entrancegallery.com
otevírací doba: úterý až neděle 12 – 18h
vznik galerie: 27.05.2005

Galerie Entrance se nacházela u vstupu do komplexu Karlín Studios, odkud je odvozen její název. Produkce se soustředí na progresivní mladou generaci umělců. Kurátorský plán je založen na autorských výstavách mladých studujících umělců či absolventů. Strategické propojení galerie se zázemím výstavní haly Karlin studios, 16ti uměleckými ateliéry, studiem Divus a Nadací pro současného umění uvádělo výstavní činnost galerie do širokého kontextu současného umění. Souběžně byly také připravovány vernisáže v Entrance i Karlin studios. Industriální prostor bývalé tovární haly dodával galerii alternativní a nezávislou atmosféru tvůrčí svobody. Kurátorky Tereza Velíková a Tereza Severová si většinou umělce vybírají samy a poté jim nechávají volnou ruku při instalaci výstav. Do budoucna by chtěly Tereza Velíková a Tereza Severová nabídnou galerii k prezentaci kurátorských projektů. Rozšíření vztahů mezi umělci, kurátory a společností je důležitá pro rozvinutí diskurzu o současném umění a umělecké kritice. Entrance gallery k tohoto diskuzu svojí činností napomáhá. Galerie disponuje kvalitním archivem výstav, který je přístupný přes internetovou doménu.

Od prosince 2012 se Galerie Entrance přesídlila do levého křídla zrekonstruované oranžérie v zahradě areálu Břevnovského kláštera. Nově a pravidelně pořádá Entrance Talk s umělci: http://vimeo.com/entrance

Umělci:
Richard Wiesner, Ladislava Gažiová, Dominik Lang, Jiří Thýn, Sylvie Brodi, Jan Nálevka, Petra Herotová, Mark Ther, Jolana Ruchařová, Jitka Mikulicová, Petra Pětiletá, Markéta Kinterová, Pavla Sceranková, Pavla Gajdošíková, Luděk Rathouský, Matěj Al Ali & Tomáš Moravec, Sylva Francová, Eva Koťátková, Ivars Gravlejs, Noam Darom & Conrad Armstrong a další.

více o galerii: http://artycok.tv/lang/cs-cz/23406/galerie-entrance