Dotazník

UKG-Ukradená galerie

Ukradená galerie - Pražská sekce

1. Snažíte se ve své galerii eliminovat kurátorský aspekt?

Tento aspekt není třeba eliminovat, jelikož se v naší galerii nevyskytuje. Máme pouze organizátory galerií, ale ty nevnímáme jako kurátory.

2. Jaká je vaše koncepce galerie?

V současné chvíli jsme sítí tří galerií Český Krumlov; Praha Modřany; Linz (Rakousko), s obdobnými výstavními „prostory“. Každá Ukradená Galerie má ve svém okolí umělce, kteří mají možnost vystavit svá díla po dobu pouze jednoho týdne, poté následuje další výstava. Jednou z hlavních myšlenek Ukradené Galerie je měnit si vystavená díla mezi jednotlivými galeriemi, vytvořit tzv putovní soubory, tak, aby každý ze zúčastněných umělců měl možnost vystavit svá díla v každém městě či zemi, kde Ukradená Galerie působí. Veškeré vernisáže, výstavy jsou zcela oproštěny financí a bez nároku na jakékoliv honoráře a zároveň s rizikem poničení díla či jeho odcizení. Tento projekt je experimentálním a umožňuje lidem se přímo na ulici setkat s uměním a vystavujícími umělci a tak vše konfrontovat s městskou realitou v různých městech.

3. Víte o nějaké podobně zaměřené galerii na současné umění v zahraničí, kterou také provozují umělci a její činnost se pohybuje v neziskovém sektoru? Napište mi, prosím, na ni webový odkaz a email. Vyberte jen jednu galerii.

Naše sesterská galerie v Linzi tj.: UKG Linz http://www.feedbackanddisaster.net/leerstand/ukradena.php

LPF (vypracovali manželé Landovi)
17. 3. 2011