Dotazník

Nika

1. Snažíte se ve své galerii eliminovat kurátorský aspekt?

V zásadě ano, vybíráme vystavující na základě open callů, ale zájemci o výstavní termín nás oslovují i sami od sebe. Zároveň i my aktivně oslovujeme studenty, kteří nás zaujmou (především tehdy, když máme volný výstavní termín, o který se nikdo nepřihlásil sám). S vystavujícími diskutujeme především o technické realizovatelnosti jejich návrhů a také o charakteru výstavy ve veřejném prostoru, jinak jim ale necháváme zcela volnou ruku, takže z hlediska koncepce výstavy příliš kurátorsky neovlivňujeme. 

2. Jaká je vaše koncepce galerie? 

Galerie je určená studentům VŠUP, kterým umožňuje individuální prezentaci své tvorby mimo "ochranou" půdu školy a současně navozuje kontakt jejich tvorby se širší veřejností. Galerie slouží k výstavám nejen studentů katedry volného umění, ale snažíme se prezentovat celé spektrum všup, tedy i studenty designu, grafiky, užitého umění nebo architektury, kteří mají zpravidla zkušenosti s vystavováním svých prací na veletrzích a v designových showroomech, ale nikoli v galerijním off-space. Převážně se jedná o výstavy jednotlivců, méně často i více autorů. Školní charakter galerie chceme "narušovat" v letních měsících, kdy je galerie bez školních dotací a poskytujeme tedy prostor studentům jiných škol (v létě 2013 studenti AVU, v létě letošního roku se asi bude jednat o studenty FAMU).

3. Víte o nějaké podobně zaměřené galerii na současné umění v zahraničí, kterou také provozují umělci a její činnost se pohybuje v neziskovém sektoru? Napište mi, prosím, na ni webový odkaz a email. Vyberte jen jednu galerii.

-

4. Jaké máte finanční náklady s galerijním provozem a jak získáváte finance na její provoz?

Prostor máme zapůjčený od soukromé společnosti zdarma na dobu neurčitou a náklady na realizaci jednotlivých výstav hradí škola (do max výše 5000 na výstavu).

tým NiKA galerie, 10. 2. 2014