Dotazník

Move Gallery

1. Snažíte se ve své galerii eliminovat kurátorský aspekt?

Naše galerie vznikla z přirozeného popudu dostat na veřejnost věci vznikající na naší fakultě a to tím způsobem, že za veřejností bude jezdit. Tento přístup vyžaduje trochu specifické zacházení. Zatím se cítíme jako rodiče, kteří musí své "dítě" připravit na dráhu života. Ale určitě přijde čas, kdy bude dostatečně otrlé jezdit po světě pod křídli někoho jiného.

2. Jaká je vaše koncepce galerie?

Move Gallery je mobilním galerijním prostorem, který díky své formě putujícího „kontejneru“ umožňuje snadno a atraktivně komunikovat s širokou veřejností, a to i v galeriemi často opomíjeném kontextu malých obcí a regionů. Základním principem je tedy představovat veřejnosti díla vyloženě aktivním způsobem. Rádi bychom přitom vyzkoušeli, jaká bude odezva v místech, kam se mladé umění obvykle jen těžko dostává.

3. Víte o nějaké podobně zaměřené galerii na současné umění v zahraničí, kterou také provozují umělci a její činnost se pohybuje v neziskovém sektoru? Napište mi, prosím, na ni webový odkaz a email. Vyberte jen jednu galerii.

S podobným konceptem galerie jsme se zatím nesetkali, což neznamená, že žádná taková není:) Víme o jiných konceptech (obchody, letní galerie), které využívali prostory lodních kontejnerů. Tyto projekty však byly vždy dočasné a nemobilní. Právě kvůli tomu jsme se my rozhodli pro speciální odlehčený kontejner vhodný pro rychlou manipulaci a převoz.

Martina Calajová a Michal Kukačka, 2. 9. 2011