Dotazník

Galerie Ve sklepě

1. Snažíte se ve své galerii eliminovat kurátorský aspekt?

1. Kurátorský aspekt se nesnažíme plánovitě eliminovat, nicméně tím, že je prostor galerie malý, pro kurátorské výstavy zde většinou není místo. Samozřejmě, že vyjímky potvrzují pravidlo. Co se týká kurátorského vedení sklepa jako galerie, tak se zaměřujeme spíše na zajímavé nápady samotných autorů, většinou jim do výstav moc nemluvíme. Naší kurátorskou aktivitou je výběr zajímavých autorů, výstavy už jsi umělci většinou vytváří sami na základě své vlastní ideje, my občas konzultujeme instalaci samotnou apod.

2. Jaká je vaše koncepce galerie?

2. Galerie Ve sklepě vzniká z potřeby doplnit seznam nynějších pražských galerií o další, která by se věnovala současnému umění a umění studentů vysokých uměleckých škol napříč Českou republikou. Galerie Ve sklepě se nachází v historickém centru Prahy, což nám přijde velmi důležité, protože se nám zdá, že historické jádro Prahy se konzervuje do podoby nabarveného dortíčku plného prodejních galerií a zatuchlých sbírek starého umění. Jedním z našich cílů je alespoň pokus naplnit Malou Stranu současnou vizuální kulturou. Galerie Ve sklepě je nekomerční a je spojena s minimálními náklady, jde nám o vytvoření určité platformy pro prezentaci. Divák podle nás není konzument umění, ale přímý účastník výstav. Galerie Ve sklepě se omezuje pouze na vernisážové výstavy – akce. Koncepce galerie se zaměřuje na instalaci, site-specifity projekty, video a objekty.

3. Víte o nějaké podobně zaměřené galerii na současné umění v zahraničí, kterou také provozují umělci a její činnost se pohybuje v neziskovém sektoru? Napište mi, prosím, na ni webový odkaz a email. Vyberte jen jednu galerii.

3. Je jich určitě dost o žádné konkrétní nevím. Později doplním.

4. Byli byste ochotni se za svou galerii účastnit připravované výstavy pro Armaturku v Ústí nad Labem v září 2011?

4. Ano, jistě.

Martin Hrubý
11. 8. 2010