Dotazník

Galerie Buňka

 

1. Snažíte se ve své galerii eliminovat kurátorský aspekt?

1. Kurátorský projekt nebo spíše experiment, jelikož je v začátku, má hlavní předpoklad spojovat regionální umělci spolu s ostatními městy (Praha, Brno, Plzeň, Ostrava...). Důležitá je zde komunikace a seznámení mezi oběma autory. Role kurátora zde má pak hlavně funkci prostředníka či organizátora – dát je dohromady. Snažím se vždy propojit mladé lidi třeba již s etablovanými umělci. Jejich vzájemná kooperace na projektu tak může oběma lecos dát.


2. Jaká je vaše koncepce galerie?

 
2. Tak jako mnohé nezávislé galerie, je koncept Buňky zaměřen na současné mladé autory, etablované i ty neetablované, který se jimi možná jednou stanou. Koncept galerie se také omezuje na její site specific prostor – tudíž by pro galerii měli vzniknout vždy nové věci, ač to nepožaduji. A také to může být místo na experimentování kurátorských osobností či studentů z magisterského studia kurátorských studií FUD UJEP.

3. Víte o nějaké podobně zaměřené galerii na současné umění v zahraničí, kterou také provozují umělci a její činnost se pohybuje v neziskovém sektoru? Napište mi, prosím, na ni webový odkaz a email. Vyberte jen jednu galerii.
 

3.Nedávno jsem na sociální síti Facebook zahlédla podobný projekt na Slovensku s velmi podobným názvem, BUNKA_miesto pre súčasnú kultúru v Nitre.

http://www.facebook.com/pages/Bunka_miesto-pre-s%C3%BA%C4%8Dasn%C3%BA-kult%C3%BAru/164826193578860?sk=info

 

Tereza Záchová, 1.8.2011