Dotazník

Entrance gallery

1. Snažíte se ve své galerii eliminovat kurátorský aspekt?

1. Entrance gallery je prostorem, který byl založen a je veden umělci. Autorům, které vybereme do výstavního programu galerie, důvěřujeme, poskytujeme jim prostor a dále nemáme potřebu nijak zásadně do jejich projektů zasahovat. Naše kurátorská činnost je tak víceméně omezena na výběr autora pro výstavu. Kurátorským projektům zvenčí se nebráníme, v příštím roce dokonce plánujeme tuto spolupráci v rámci našeho programu zdůraznit.

2. Jaká je vaše koncepce galerie?

2. Entrance se soustředí na mladou generaci umělců z České republiky i ze zahraničí. Kritériem výběru autorů je kvalita a osobitý přínos v tvorbě v oblasti současného výtvarného umění. Entrance se zaměřuje na projekty s jasným konceptuálním záměrem a původní vizuální prezentací.

3. Víte o nějaké podobně zaměřené galerii na současné umění v zahraničí, kterou také provozují umělci a její činnost se pohybuje v neziskovém sektoru? Napište mi, prosím, na ni webový odkaz a email. Vyberte jen jednu galerii.

3. Ano, známe podobně vedené galerie, příkladem je polská galerie Szara, s kterou jsme také spolupracovali.
szara@galeriaszara.pl
www.galeriaszara.pl

4. Byli byste ochotni se za svou galerii účastnit malé konference v říjnu 2009 na téma: Role kurátora v současném českém výtvarném umění?

4. Pozice kurátorů v současném českém umění nás zajímá, přestože se jimi necítíme být. Také konference se tedy můžeme zúčastnit, i když spíše jako diváci - pozorovatelé, než jako aktivní přispěvovatelé.

za Entrance Tereza Velíková, Tereza Severová
22. 06. 2009