Dotazník

Umakart

1. Snažíte se ve své galerii eliminovat kurátorský aspekt?

1. V galerii Umakart se nic neeliminuje a nic neprosazuje. Kurátorský aspekt je důležitý pro chod takto malé galerie. Baví mě zejména v tom, že si jako kurátorka můžu dělat co chci a experimentovat na poli vytváření situací. S eliminací je to spíš opačně, protože ke konci roku 2009 jsem do projektu galerie přizvala Kateřinu Olivovou, jako další kurátorku.

2. Jaká je vaše koncepce galerie?

2. Koncept je velmi jednoduchý. Vystavujeme mladé umění. Čerstvé umění. Jsme zaměření na video art, performance a instalace. Experimentujeme. Vzhledem k tomu, že galerie Umakart je ve výloze na frekventované ulici (Lidická 40), máme široké spektrum chtěných i nechtěných diváků - což samo o sobě vytváří další rozměr. Jsme zaměření na den vernisáže, který je v Brně událostí.

3. Víte o nějaké podobně zaměřené galerii na současné umění v zahraničí, kterou také provozují umělci a její činnost se pohybuje v neziskovém sektoru? Napište mi, prosím, na ni webový odkaz a email. Vyberte jen jednu galerii.

3. Nedávno jsme v Berlíně navštívili velmi speciální galerii - The future gallery http://www.thefuturegallery.org/ , která mě zaujala právě takovou experimentální kurátorskou stránkou. Je také, podobně jako Umakart zaměřená především na vernisáže.

4. Byli byste ochotni se za svou galerii účastnit připravované výstavy pro Armaturku v Ústí nad Labem v září 2011?

4. Ano.

Tereza Rullerová
21. 09. 2010